Kezdőlap 9 Tagozatok 9 Hajózási Tagozat

Hajózási Tagozat

Elnök

Csobay Balázs


Titkár

Tauszik Viktor


 

Az 1949-ben alapított Egyesületben Vasúti, Hajózási és Légiközlekedési Tagozat égisze alatt indult a Hajózási Szakosztály. Az akkori vezető, Garadnai András, a MAHART Hajójavító Igazgatója tevékeny közreműködésének köszönhetően 1994-ben önállósodott és megalakult a ma is élő Hajózási Tagozat. Két szakosztályra épült ekkor: a belvízire illetve a vizirendészetire. A tagozat létszáma a kezdetektől fogva 80-120 fő közt váltakozik. Tevékenysége során több kezdeményezés is volt szakcsoportok alakítására, pl. a tiszai, vagy a tengerészeti is így alakult, de ezek nem tudtak fennmaradni, így megszűntek, vagy beleolvadtak a belvízi szakosztályba.

Garadnai Andrástól az elnöki teendőket Somlóvári László, a Csepeli Nemzetközi Szabadkikötő Igazgatója vette át, majd Somogyi István a Hajózási képesítő Iskola Igazgatója elnökölte a Tagozatot.

A közelmúltat tekintve 2011-évben a Hajózási Tagozat átalakult, az elnök Tóth Zoltán lett, két szakosztálya a Belvízi hajózási (elnök: Mészáros Tibor) és a Jogi-hatósági (elnök: Dr. Oláh Zoltán) nevet vette fel. A belvízi szakosztályon belül Hadházi Dániel elnökletével megalakult a Hajómérnöki Állandó Bizottság. A bizottság célja a hazai hajóépítő és hajómérnök szakma képviselete. A civil szakmai szervezetekre vonatkozó, új szemléletű törvényi szabályozás értelmében az érintett szakmai szervezetek véleményének kikérése kötelező a vonatkozó törvényi szabályozás kialakítása során. Ahhoz, hogy a hajóépítő szakma jelenleg csupán megtűrt helyzetén a jövőben kedvező irányban változtatni tudjunk, elengedhetetlen az ilyen összefogás. A Bizottság a programokon való részvétel mellett külön is ülésezik.

A Tagozat tevékenységét egyfajta állandóság jellemzi, évek óta havonta egy programot ajánlunk tagságunk és vendégeink részére. Ezeket az üléseket, rendezvényeket igyekszünk külső helyszíneken megtartani, az előadót a hajózás aktualitásait figyelembe véve hívjuk meg. Emellett folyamatos a „történelmi visszapillantásokat” biztosító rendezvények szervezése is. A korábbi években tevékenyen közreműködtünk egy budapesti Hajós Bál megszervezésében. Minden évben szervezünk szakmai kirándulást, néha külföldi úticéllal. Ilyen volt pl. az osztrák területen lévő Melki hajózsilip megtekintése. Évente két, szükség esetén három vezetőségi ülést tartunk.

2014-15 évben a választások alakalmával a tagság megerősítette Tóth Zoltán elnököt és Csobay Balázs titkárt a beosztásukban, így újabb négy éves ciklusban a korábbi hagyományainkat tovább vivő, új lehetőségeket kiaknázó tagozati munka indult. A vezetőség döntése alapján 2015. január óta megszűntek szakosztályaink, a szakosztályok elnökei és titkárai a vezetőségünk tagjaivá váltak. E szervezeti átalakulásunk reményeink szerint hatékonyabbá és célszerűbbé teszik a vezetőségi munkát.

A járvány időszakában online előadásokkal igyekeztünk a tagságot egyben tartani, de nagyon vártuk a személyes találkozások, rendezvények újbóli lehetőségét.

2022-ben az év végén megtartott választáson lemondott Tóth Zoltán úr, a tagság ekkor Csobay Balázs úrnak, korábbi titkárunknak szavazott bizalmat.

A jelenlegi elnökség: elnök: Csobay Balázs, titkár: Tauszik Viktor, szenior és rendezvényfelelős: Boross István, Hajómérnöki Állandó Bizottság vezetője: Hadházi Dániel, vezetőségi tag még: Dr Hargitai Csaba, Garadnai András, Mészáros Tibor, Póth Béla és Tóth Zoltán urak.

A Hajózási Tagozat a jövőben is szeretettel várja régi és új tagjait, vendégeit rendezvényein, melyeket minden esetben a hajózás szolgálatára ajánljuk.

 

Budapest, 2023. szeptember 26.

Beszámoló tagozatunk 2023.09.27. napján tartott tanulmányi kirándulásáról. >> ITT <<

Beszámoló tagozatunk 2023.10.18. napján tartott tanulmányi kirándulásáról. >> ITT <<

Beszámoló tagozatunk 2023. november 16-ai rendezvényéről. >> ITT <<

Beszámoló tagozatunk 2024. február 28-ai rendezvényéről. >> ITT <<

Elnökeink voltak:    
Somlóvári László Somogyi István Garandai András


Tóth Zoltán

A jelenlegi vezetőség:    
 

Csobay Balázs
tagozati elnök

Tauszik Viktor
tagozati titkár
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szakosztályok