Kezdőlap 9 Légiközlekedési Tagozat 9 Légiközlekedési Tagozat

Légiközlekedési Tagozat

Elnök

Zsolnay Tamás


Titkár

dr. Becske Loránd

E-mail: lorand.becske@ekm.gov.hu

 

A tagozat e-mail címe: kterepules@gmail.com

 

A Légiközlekedési Tagozat a soron következő, májusi ülését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K” épületének I. emelet 95. számú, „Pécsi Eszter” rendezvénytermében tartja, 2024. május 16 – án, 16 órai kezdettel.

 

A találkozó tervezett napirendje:

 

  1. Köszöntő – Zsolnay Tamás a KTE Légiközlekedési Tagozatának elnöke;
  2. Az EASA alapfeladatai, az auditok – dr. Kiss László;
  3. Kötetlen beszélgetés az előadóval, jelenlévőkkel.

 

Kérjük, hogy a találkozóra jelentkezők részvételi szándékukat előzetesen jelezzék a kterepules@gmail.com e-mail címen.

 

 

A Légiközlekedési Tagozat tevékenységének  leglátványosabb és legismertebb elemei a Repüléstudományi napok és Közlekedési Kultúra Napja repülési vonatkozású rendezvényeinek szervezése, amely alkalmakkor lehetőség van a repüléstudomány legújabb vívmányainak széleskörű megismertetésére.

A nagy konferenciák mellett azonban a Tagozaton belüli műhelymunka is legalább annyira érdekfeszítő eseményeket, fejlesztéseket dolgoz fel. A tagozat havonkénti ülések a pandémia kezdete óta online platformon kerülnek megrendezésre, azonban a tapasztalatok szerint ez nem hogy rontott, de kifejezetten javította a Tagozat munkájának hatékonyságát. Minden ülésen sor kerül egy aktuális téma feldolgozására, amely során a formálisabb előadást követően lehetőség van a témához kapcsolódó kötetlen szakmai beszélgetésekre is. Egyik célkitűzésünk, hogy felkeltsük az érdeklődést a repülés, a repüléstudomány iránt, ezért a lehető legközvetlenebb és legérthetőbb formában történik az információk átadása azzal, hogy már a repülésben dolgozó szakemberek számára is tudjunk újdonságokat bemutatni. Az előadók között nem csupán a tagozat tagjai, hanem külső előadók is megjelennek a tagozat felkérése alapján.

A tagozat oldalán rövidesen megtalálhatók lesznek a korábbi előadások prezentációi is.

A tagozati ülések minden hónap utolsó csütörtökének délutánján TEAMS-en kerülnek megrendezésre. Bízunk abban, hogy a közeljövőben lehetőség lesz formálisabb és kötetlenebb, baráti személyes találkozásokra is. Ezekről az oldalunkon folyamatos tájékoztatást nyújtunk.

Amennyiben szívesen részt venne a Tagozat munkájában vagy érdeklődik workshopjaink iránt, keresse dr. Becske Loránd tagozati titkárt a lorand.becske@ekm.gov.hu címen, aki megküldi a csatlakozáshoz szükséges információkat.

 

Időpont Téma Előadó Az előadás diái – rövidesen
2023. november 30 A lengyel elnöki különgép balesetének vizsgálata Háy György ny. közforgalmi pilóta, balesetvizsgáló Háy György előadása >> ITT << megtekinthető
2022. február 24. Az Újjászülető Magyar Repülőgépipar jelentősebb eredményei a rendszerváltást követően Hideg Mihály elnök, Hungarian Aviation Industry Fundation  
2021. december 9. A IV. Magyar Közlekedési Konferencia újszerű gondolatai Zsolnay Tamás, HungaroControl Zrt.  
2021. november 2. Légijárművek lézeres zavarásával kapcsolatos kutatások Dr. Muity György, Pécsi Tudományegyetem  
2021. szeptember 30. Beszámoló 2020. repülésbiztonsági helyzetéről Dr. Becske Loránd, ITM Közlekedésbiztonsági Szervezet  
2021. június 23. Out-of-the-box innováció szerepe a repülőiparban Dr. Rohács Dániel, BME Repüléstudományi és Hajózási Tanszék  
2021. május 27. A légiközlekedés-védelem Európai Uniós szabályozásának alapjai Dr. Gergely Máté, Európai Bizottság  
2021. április 29. A mesterséges intelligencia (gépi tanulás) repülésbiztonsági kérdései Molnár Zoltán, HungaroControl Zrt.  
2021. február 25. Drónszabályozás Európában és hazánkban Székely Zoltán, HungaroControl Zrt.  
2021. január 28. A Magnus eFusion balesete Dr. Becske Loránd, ITM Közlekedésbiztonsági Szervezet  
2020. november 26. Az Európai Bizottság új javaslata a Single European Sky reformjáról Zsolnay Tamás, HungaroControl Zrt.  
2020. október 15. A pandémia hatása a légiközlekedési iparágra, előrejelzések a forgalom alakulására Dr. Dér Erika  

 

Mudra István 2023.február 23-i előadása ITT megtekinthető „A repülőtér tervezésének alapjai” címen.

Bagdi Zsolt 2023. március 30-i előadása ITT megtekinthető „A  légiközlekedés zöld lámpája – fenntartható repülés a jelenben” címen.