Kezdőlap 9 Területi Szervezetek 9 Veszprém Megyei Területi Szervezet

Veszprém Megyei Területi Szervezet

Elnök

Balogh András

nyugdíjas


Titkár

Holonics Renáta


A KTE Veszprém Megyei Szervezetének bemutatása

A Közlekedés Tudományi Egyesületnek 1952-ben alakult meg a Veszprém megyei csoportja, amely 1959-től működik önálló megyei szervezetként.

A Veszprém Megyei Területi szervezet célja a megye területén élő és a közlekedés különböző szakterületein (vasúti-, közúti-, szállítási területen hatósági, tervezési, építési, beruházói és üzemeltetési körben) dolgozó műszaki értelmiség összefogása, szakmai képzésük elősegítése, érdekeinek védelme, minél szélesebb rétegének bevonása a közlekedés minőségének megyei szintű javításába, környezetkímélő, biztonságos, hatékony és összehangolt közlekedési rendszerek kialakításával.

Mindezek megvalósításához a tradíciókon alapuló, folyamatosan fejlődő, társadalmilag elismert erős szervezet szükséges.

Az alakulás évében 10 szakcsoport működött. A tagság nagy részét a MÁV, a Közúti Igazgatóság dolgozói alkották. 1985 óta a gazdasági és szervezeti átalakulásokat követően a szakcsoportok átalakultak, összevonásra kerültek, amely után azok száma 5 szakcsoportra csökkent.

A taglétszám

1985-ben 314 fő,
1998-ban 216 fő

 Az elmúlt években tartott rendezvények közül kiemelkedik az 1985-ben Balatonfüreden és 2000-ben Tihanyban szervezett Útügyi Napok, valamint az 1992-ben itt rendezett országos Hídügyi konferencia.

Jelentősek voltak az évente, vagy kétévente szervezett Megyei Közlekedési Napok. Kiemelkedik az 1996-ban megtartott “Honfoglalás 1100 éve” rendezvény, ahol tisztelegtek az elődök előtt és megfogalmazták a megye közlekedésének fejlesztési irányait.

Az egyes szakmai, területi szakcsoportok is évente öt-tíz előadásból álló rendezvényt –1997-ben például összesen 35 ilyen rendezvényt – szerveztek.

Kiemelendő a 2002-ben a megyei szervezet 50 éves évfordulójának tiszteletére rendezett, valamint az Észak-Balatoni vasútvonal 100 éves történetéről Tapolcán tartott emlékülés.

Az egyesületi szakmai rendezvények mellett a megye tudományos életében a (MTESZ-en és az Akadémiai Bizottságon keresztül is) tevékenyen részt vesznek. Például: a megye területfejlesztési koncepciójának kidolgozásában a hidrológiai, urbanisztikai, stb. tagszervezettel együtt tevékenykednek.

A szakmai és társadalmi igények alapján a megyei szervezet átszervezése is folytatódott és így alakult ki a három szakcsoport, amellyel jelenleg is működik a megyei szervezet.

2012-ben a tagrevíziót követően a taglétszám 206 fő.

Gépjármű szakcsoport: 94 fő
Közutas szakcsoport 90 fő
Tapolcai szakcsoport 22 fő

A megyei szervezet szakcsoportjai tervezik, hogy a jövőben is éves szinten 12-15 rendezvényt és közösen évente egy-egy külföldi utat is szerveznek a környező országokba, elsősorban Ausztriába.

Szakcsoportok