Kezdőlap 9 Általános Közlekedési Tagozat Szakosztályok 9 V2G közlekedési energia innovációs szakosztály

V2G közlekedési energia innovációs szakosztály

Szakosztály elnök
Dr. Szabó István
Dunaújvárosi Egyetemen oktató villamosmérnök a Green Cross Hungary elnökhelyettese,
mobil: +36 30 641 6250
e-mail: vice@magyarzoldkereszt.hu

Szakosztály titkár
Aszódi Sándor – megbízott
MÁV Zrt.
nyug. mérnök főtanácsos
telefon: +36 20 971-9759
e-mail: sandor.aszodi@gmail.com

 


2023. június 24. Közlekedéstechnikai Napok – Szent Iván nap Zebegényi Hajózástörténeti múzeum

A Közlekedéstudományi Egyesület Általános Közlekedési Tagozata és a BME-ITS tovább folytatja a 2016 évben megkezdett „Közlekedéstechnikai Napok” c. konferenciasorozatát Dr. Fónagy János KTE elnök védnöksége alatt.

2020. január 22. Közlekedéstechnikai Napok – Fenntarthatóság c. sikeres rendezvényünk folytatásaként szakmai kirándulást tervezünk Szent Iván nap a Zebegényi Hajózástörténeti múzeumban c. a KTE V2G közlekedési energia innovációs szakosztály rendezésében.

Sikeresen lezárult a 2023.06.24 szombat „Szent Iván napján” a V2G Közlekedéstechnikai Napi videókonferencia.

Nagyon jól éreztük magunkat és köszönjük a sikeres programot és a szíves látást Farkas Juditnak a Zebegényi Hajózástörténeti Múzeum igazgatójának.

 

KTE Közlekedési energia szakosztály
Amikor energiáról beszélünk, fontos szót emelni a közlekedésről, az e-mobilitásról is. Valójában csak helyrajzi kérdés az, hogy erőműben vagy belső égésű motorban állítjuk elő azt az erőt, energiát, amivel hajtjuk a járműveinket. Maga az energiatermelés fenntartható realizálása alapvető fontosságú egy klímasemlegesen, szennyezésmentesen működő körforgásos gazdaságban és társadalomban, ezért kiemelten indokolt a téma mélyebb művelése, a fenntarthatósághoz kapcsolható szemléletformálás, az edukáció.

Át szükséges alakítanunk az energiatermelésünket, ráadásul erre a váltásra nagyon kevés időnk maradt. A fenntartható zöldenergia hozzáférése nagyságrendekkel komplexebb feladat a “hagyományos” fosszilis energiahordozók előteremtésénél. Új technológiák és infrastruktúra szükséges az előállításhoz, valamint ahhoz, hogy a szennyezésmentesség és körforgásos fenntartható folyamat megvalósítható legyen. Emiatt az e-autózás, e-kerékpározás, e-hajózás és egyéb innovatív  e-mobilitás formák elterjesztése késlekedik, de szerencsére nem megállítható a változás. Mi a szakosztályban ezen változásokat szeretnénk katalizálni és a kapcsolódó szemléletformálást elősegíteni.