Kezdőlap 9 Aktuális információk 9 Szoboravatás Prof. Dr. Vásárhelyi Boldizsár tiszteletére

Szoboravatás Prof. Dr. Vásárhelyi Boldizsár tiszteletére

2023. dec. 20.

Szobor hirdeti Prof. Dr. Vásárhelyi Boldizsár Kossuth-díjas tanszékvezető egyetemi tanár szellemi örökségét szülőfalujában Csombordon

Ünnepi Istentiszteletet követően 2023. december 17-én került sor Prof. Dr. Vásárhelyi Boldizsár (Csombord, 1899. aug. 5. – Bp., 1963. aug. 7.) – mérnök, műegyetemi tanár, a műszaki tudományok doktora (1952), Kossuth-díjas (1958), a korszerű útépítés hazai úttörője – halálának 60. évében, a Közlekedéstudományi Egyesület gesztorságával, a magyar út- és vasútépítő szakma vállalkozásainak adományaiból Veres Gábor Munkácsy díjas és Veres Márton Vitéz szobrászművészek alkotásának leleplezésére a csombordi református templom mellett.

Vásárhelyi Boldizsár 1922-ben szerzett mérnöki oklevelet. A műegyetem vasútépítési és közlekedési tanszékén volt tanársegéd (1923 – 1934), majd a Kereskedelem- és Közlekedésügyi Minisztériumban teljesített szolgálatot. Közben 1928-ban közgazdasági mérnöki és közgazdasági doktori oklevelet, majd 1942-ben műszaki doktori oklevelet szerzett. 1946-tól haláláig a Műszaki Egyetem út- és vasútépítési és közlekedésügyi tanszékének tanára. Egyik alapítója, vezetőségi illetve választmányi tagja volt a Közlekedéstudományi Egyesületnek. Szakirodalmi tevékenysége igen jelentős. Főszerkesztője volt a Magyar Közlekedés, a Mély- és Vízépítés című folyóiratoknak.

Az Istentiszteletet követően Boros László parókiás lelkész az ünneplő gyülekezetet és meghívott vendégeket a templomkertbe invitálta. Köszöntötte a megjelenteket Demeter Katalin konzul és Gudor Kund Botond református esperes. Ünnepi beszédet mondott Pojjákné Vásárhelyi Judit Vásárhelyi Boldizsár lánya, irodalomtörténész, Kovács Jenő Julianus-díjas útépítő mérnök, a szoborállítás kezdeményezője, Tóthné Temesi Kinga a gesztor Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettese, Kálnoki-Kis Sándor gyémánt-okleveles közlekedésépítő mérnök, Vásárhelyi Boldizsár egykori tanítványa, volt helyettes államtitkár és Matei Drâmbărean, a Fehér megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője.

A beszédeket követően lehullt a lepel és a szobrot megáldotta Gudor Kund Botond református esperes.

A résztvevők ezután elhelyezték a tisztelet koszorúit. Egykori iskoláját (Bethlen Gábor Kollégium) és a várost Szőcs Ildikó igazgató illetve Lőrincz Helga alpolgármester valamint Fülöp Szabolcs RMDSZ-es helyi tanácsos képviselték.

Az ünnepség után a résztvevők felkeresték Vásárhelyi Boldizsár édesapjának, az egykori csombordi református lelkésznek, Vásárhelyi Lászlónak a sírját.

Köszönet az emlékállítás minden támogatójának!