Kezdőlap 9 Esemény 9 Pünkösd Mokra Gorában

Pünkösd Mokra Gorában

Időpont: 2019/06/07-2019/06/10

Helyszín: Mokra Gora - Szerbia

Szervező: Általános Közlekedési Tagozat

Meghívó

A Közlekedéstudományi Egyesület Általános Közlekedési Tagozata tovább folytatja a 2016 évben megkezdett „Közlekedéstechnikai Napok” c. konferencia sorozatát és szakmai kirándulásait Dr. Fónagy János KTE elnök védnöksége alatt. A következő szakmai kirándulás „Pünkösd Mokra Gorában”, 4 napos utazás a Continental Railway Solution Kft exkluzív különvonatával 2019.június 7.-10. A KTE tagoknak kedvezményes részvételi díjakat számolunk.

Programok

2019. június 07. (péntek) egésznap

 

Az utazás „fénypontjai”:

• Utazás Budapestről a szerbiai Mokra Gorába, kizárólag első osztályú, luxus ülőkocsikból összeállított különvonattal.

• Étkezések a vonat fedélzetén, frissen, a vonat étkezőkocsijában készült ételekből.

• Utazás, különvonatta a híres Šargani nyolcas múzeum vasúton

• Nyílt vonali, egyedi fotómegállók a hegyvidéki keskeny nyomközű vasút vonalán

• Gőzmozdony vontatta fotós különvonat, fotómegállsokkal és visszahúzásokkal, (opcionális)

• Nemzetközi utazás a kisvasúttal a bosznia hercegovinai Visegradra, (Akinek útlevele van, különleges pecsétet is kaphat

• A középkori, Unesco Világörökség részét képző Drina folyó fölött ívelő Mehmed Paša Sokolović híd megtekintése

• Teljes ellátás az utazás alatt, ismerkedés a tradicionális helyi étkekkel

• Szállás a mokra gora-i vasútállomáson található szállodában vagy Drevengradban a “Fából készült” faluban

Mi az a Šargani nyolcas?

A szerb hegyvidéki területen áthaladó keskeny nyomközű kisvasútvonal egyik legszebb szakasza a Mokra Gora fölötti Šargan-hágót leküzdő pályarész, amely a falu és a hágó közötti szintkülönbséget nyolcas alakban győzi le. Innen kapta a mai kisvasút a nevét: Šarganska Osmica vagyis a Šargani Nyolcas.

 

Program leírás:

1. Nap – 07. 06. 2019. (Péntek)

Kora reggeli órákban találkozás Budapest, Keleti pályaudvar vasútállomáson és beszállás a Continental Pullman Express szerelvényébe. Az utazás egyedülálló élményt nyújt leendő vendégeinek a kényelmes első osztályú ülőkocsiknak és a szalonkocsinak köszönhetően. A különvonattal való utazással a vasúti közlekedés aranykorát hozzuk vissza Önöknek.

Szerbia felé közeledve átszeljük a nagy magyar Alföldet és Kelebiánál hagyjuk el az országot. Áthaladunk a Duna fölött, Szerbia második legnagyobb városánál Újvidéken, ahonnan tökéletes rálátásunk lesz a Péterváradi erődre, becenevén „a dunai Gibraltár”-ra.

Ebéd időben a vonat étkezőkocsijában helyben készült menüt szolgálunk fel a hozzá illő bor kínálattal.

A kora esti órákban érkezünk meg Branešci állomásra, ahonnan rövid transzferrel jutunk el Mokra Gora falujába, ahol szállásaink találhatóak. Ez a kis falu a természetjárók egyik kedvenc célállomása.

Szállások elfoglalása a választott szállodában

Sarganska Osmica***:

A hotel pontosan a Šargani Nyolcas induló vasútállomása mellett helyezkedik el egy csodás környezetben, ahonnan lehetőség nyílik az összes érkező és induló kisvasút megtekintésére. A szállás mellett közvetlenül található az étterem és egy bár, ahol esténként egy ital társaságában lehet megosztani az élményeket.

Minden szoba saját fürdőszobával van felszerelve, 2-3 ágyas szoba típusok érhetőek el.

Mecavnik Resort****:

E különleges komplexum Drevengrad „városában” található, melynek jellegzetessége, hogy beton helyett a legtöbb helyen fát használtak a terület kialakításához. A területen található több étterem, bár, mozi, uszoda, fitnesz terem, wellness központ, teniszpálya, valamint kézműves termékek vásárlására is van lehetőség.

A szobák leginkább fából készült bútorokkal vannak berendezve és saját fürdőszobával rendelkeznek.

Vacsora a választott szálloda éttermében

 

2019. június 08. (szombat) egésznap

 

2. Nap – 08. 06 . 2018. (Szombat)

Reggeli elfogyasztása után, a Šargani Nyolcas kisvasút első szakaszának bejárása a napi program, melyet különvonattal tesszük meg Mokra Gorából indulva. A fából készült szerelvények szépen lassan küzdik le a Tara hegység lejtőit a híres nyolcas alakban. Végállomásunk a mai napon Šargan Vitasi, ahonnan rövid tartózkodást követően indulunk visszafelé, menetközben több fotó megállóval.

Ebédünket félúton hazafelé, Jatare állomásán fogyasztjuk el, ahol egy hangulatos étterem lett kialakítva a sziklás hegységbe vájva.

Ebéd után lehetőség van felmászni a közeli kilátópontig, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk a környező hegyekre.

Miután visszaérkeztünk a Mokra Gorába szabadprogram következik a vacsoráig.

Program javaslatok:

• séta a Biela Voda völgyben

• kirándulás a környező hegyekben

• menetrendszerinti vonatok fotózása

Ezen a napon opcionálisan lehet választani a kisvasutazást gőzmozdony vontatta szerelvénnyel is.

 

2019. június 09. (vasárnap)

 

3. Nap – 09. 06. 2019. (Vasárnap)

Közös reggeli után a Šargani Nyolcas második szakaszának a felfedezése következik és külön kisvonatunkkal a boszniai Višegrad felé visz az utunk. Nagyon ritka alkalmak egyike, hogy egy szerelvény átlépi a Szerb-Bosnyák határt a Vardiste alagúton keresztül, mivel menetrendszerinti forgalom ezen a szakaszon nincs. A vasútipálya folyók által tarkított kanyonokon és sziklás hegységeken keresztül vezet célállomása felé. Menetközben rövid megállót tartunk a dobruni monostornál, ahol a mai napig szerzetesek élik a minden napi életüket.

Višegrádra érkezve szabadidő keretében a város látványosságainak felfedezésére van lehetőség. A Világörökség részét képző középkori kőhíd, ami a Drina folyón ível át, a „Stari Most”. Lehetőség van vásárolni az utcai árusoktól, hajókázni a Drina folyón vagy meglátogatni ’Kővárost’, Andrićgradot. Mielőtt visszautazunk Mokra Gorába, egy helyi étteremben megebédelünk.

Hazaérkezés után, lehetőség van Drevendgrad meglátogatásra azok számára, akik nem ott szállnak meg. Ez egy tradicionális helyi falu, ami többnyire fából készült, Emir Kustorica építette magának, aki valamikor ott is élt.

Az estét közös gálavacsorával zárjuk, egy helyi különlegességgel a ’leskovaćki voz’-al, több különböző grill étel egyenesen az izzó faszén tüzelésű rostélyról érkezik elénk, amelyet egymás után sorban szolgálnak fel.

 

2019. június 10. (hétfõ) egésznap

 

4. Nap – 10. 06. 2019. (Hétfőn)

Reggeli után transzferrel jutunk el a különvonatunkhoz, mellyel Budapest felé vesszük az irányt. Menetközben a vonat séfje magyaros fogásokkal várja kedves vendégeit a vonat étkezőkocsijában.

Folyamatos utazás Magyarország felé és tervezett hazaérkezés a késő esti órákban.

Šargani nyolcasról bővebben:

A nosztalgia turistáknak és vonatfanatikusoknak a közeli Mokra Gora lehet a kedvenc faluja, ahol a mérnöki bravúrként emlegetett Šargani kisvasút jár. Az 1940-es évek végén üzembe helyezett vonat kihívás volt, hogy a vasútépítőknek át kellett juttatniuk a szerelvényeket a Šargani-hágón, ami háromszáz méteres szintkülönbséget jelent. Ezt úgy oldották meg, hogy végtelenített nyolcas alakzatban fektették le a síneket. A szakasz kicsivel több, mint tizenöt kilométer hosszú, és ez a táv húsz alagutat és tíz hidat érint csodás panorámával.

Eredetileg 1925-ben nyílt meg a vonal, és csupán 50 évig működött. Majd 2003- ban újranyították miután a szakasz egy komolyabb átépítési és felújítási rekonstrukción esett át és a mai nap Szerbia egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Aki egyszer utazik a vonalon azonnal megérti miért, hiszen ez a kiemelkedő múltú vasútvonal áthalad a Šargani-hágón, lenyűgöző látvánnyal a régió lombos erdeire és sziklás hegyeire.

Kedvezményes részvételi díjak (KTE tagoknak) :

• Komfort szállás 194.900 HUF  helyett 149.900 HUF/ fő 2 ágyas szobában , Sarganska Osmica Hotel (Mokra Gora Állomás)
• Prémium szállás felár 14.900 HUF / fő, 2 fős szobában, Macevnik Resort
• 18.500 Huf/fő gőzmozdonyos felár
• Egy ágyas felár komfort szállás – 14. 900 HUF / fő
• Egy ágyas felár prémium szállás – 21 500 HUF/fő

A részvételi díj tartalmazza:

• utazás exklusíve különvonattal Budapestről Branesci vasútállomásra és vissza irányba
• névre szóló helyfoglalás 1. osztályú pullmann típusú ülőkocsikban Budapestről Branesci vasútállomásra és vissza irányba
• az utazáshoz kapcsolódó összes transzfer szolgáltatást
• csoportkisérőt az utazás teljes időtartama alatt (minden 20 vendégre egy utaskísérő)
• 3 éjszakára szállást a választott szálláson
• teljes ellátást a programban megjelölt helyszíneken
• ebédet a vonatos utazás alatt Budapestről Szerbia felé és Szerbiától Budapest felé
• utazás a Sargani nyolcas kisvasút teljes szakaszán, diesel mozdonnyal
• interaktív programokat Somogyi Zoltán vezetésével.

Az ár nem tartalmazza:

• gőzmozdony vontatta kisvonatos utazás
• baleset, betegség, poggyász biztosítást

Egyéb információk

A rendezvényre ezúton szeretném meghívni Önöket az Általános Közlekedési Tagozat nevében.

Horváth Zsolt Csaba
elnök
Általános Közlekedési Tagozat