Kezdőlap 9 Esemény 9 Erdők, hegyek gőzősei Tiszolci Fogaskerekű és a Feketegarami Erdeivasút felfedezése

Erdők, hegyek gőzősei Tiszolci Fogaskerekű és a Feketegarami Erdeivasút felfedezése

Időpont: 2018/09/15-2018/09/16

Helyszín: Szlovákia

Szervező: Általános Közlekedési Tagozat

Meghívó

Tisztelt Közlekedéstudományi Egyesületi Tagok! Tisztelt Érdeklődők! A Közlekedéstudományi Egyesület Általános Közlekedési Tagozata hasonlóan a ko-rábbi sikeres Šargani nyolcas programhoz – 2018. szeptember 15. – 16. Tiszolci Fogas-kerekű és a Feketegarami Erdeivasút felfedezése c. szakmai utazás tervez Szlováki-ába a Continental Railway Solution KFT szervezésében, ahol bejárjuk a Feketebalogi kisvasút teljes hosszát és az egyedülálló Tiszolci gőzhajtású fogaskerekűvel is utazunk.

Programok

2018. szeptember 15. (szombat)

Találkozás a reggeli órákban Népligetnél, ahonnan külön autóbusszal indulunk el Szlovákiába, Tiszolc városába. Több mint 50 év után 2014 óta újra közlekednek gőzmozdony vontatta vonatok a Tiszolc – Fenyves (Tisovec – Zbojská) közti fogaskerekű vasúton. A gőzmeghajtásnak köszönhetően ez a műemlékvédelem alatt álló vasút az egyik legutolsó napjainkban is működő normál, 1435 mm nyomtávú fogaskerekű Európában. Csoportunknak külön fenntartott helyekkel várnak bennünket, hogy déltől megmásszuk az 50% -os emelkedőkkel tarkított, 40 km hosszú távot. A végállomáson hosszabb szabadidő áll rendelkezésünkre kipróbálni a menedékház tradicionális konyháját, illetve kellemes sétát tenni friss magaslati levegőn.

Kora délutáni órákban érünk vissza Tiszolcra, ahonnan autóbusszal tovább utazunk a legjelentősebb bányavárosok egyikébe Besztercebányára, ahol az éjszakánkat töltjük. Szállásunk elfoglalása után szabad program keretében lehetőség van körbe járni a gyönyörűen felújított főteret, az északi részéhez kapcsoló Várnegyedet, melynek kiemelkedő látnivalója a gótikus Mária-templom.

2018. szeptember 16. (vasárnap)

Reggeli a szálloda éttermében majd egész napos kirándulás a Feketebalogi kisvasúton. A Feketebalogi kisvasút (Čiernohronská železnica – ČHŽ) egy 760 miliméter széles nyomtávú kisvasút Közép-Szlovákiában, a Fekete-Garam mentén Chvatimech, Kisgaram (Hronec), Feketebalog (Čierny Balog) és Vydrovo állomásokat köti össze. A Szlovák Érchegységben való elhelyezkedése garancia arra, hogy a táj nagyon szép és változatos. A vasút eredetileg a közlekedés feltételeinek javítása céljából épült. Napjainkban a történelmi személy és teherszállító kocsik igazi turisztikai attrakciónak számítanak. A nap folyamán utazunk (M 21.004) motorkocsival, gőzvontatású teher- és személyszállító kocsikból álló vegyes szerelvénnyel. Menet közben több fotó megállót tartunk, amelyek egyedülálló fotózási lehetőségekre nyújtanak alkalmat. A kuriózumnak számító egyik leglátványosabb szakasz Feketebalog és Dobrocs állomások között található, ahol egy focipálya közvetlen közelében, a partvonal és lelátó között pöfög el a Feketebalogi kisvasút élményvonata, akár egy mérkőzés kellős közepén. Ebédünket Feketebalog vasútállomáson fogyasztjuk el a déli órákban. A kisvasutas utazásunk Vydrovo-völgyben ér végett egy menetrendszerinti járat igénybevétele után, ahonnan rövidebb szabadidőt követően autóbusszal utazunk haza Budapestre. Tervezett hazaérkezés a kora esti órákban.

Részvételi díj

Részvételi díj KTE tagoknak és Törzsutasoknak 44.900 Ft : 44900

Részvételi díj nem KTE tag részére 49.900 Ft: 49900

Egy ágyas felár 7.900 Ft: 7900

Részvételi díj tartalmazza:

  •  1 éjszakára szállást reggelivel (Hotel Lux, Besztercebányán)
  •  részvételi lehetőség a gőzvontatású fogaskerekű vasúton
  •  részvételi lehetőség a Feketebalogi kisvasút teljes utazásán
  •  2. nap az ebédet
  •  utazást autóbusszal minden érintett szakaszon

Egyéb információk

Jelentkezés

Jelentkezés az űrlap kitöltésével lehetséges
Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 31.

További kérdés esetén, örömmel állunk rendelkezésre:
Email: gabor.torma@continentaltrain.com
Telefon: 06-70-770-5897

Érdemes az ezzel kapcsolatos internetes oldalakat is elolvasni, amelyek további kedvet adhatnak az utazáshoz:
http://vonatmagazin.blog.hu/2016/10/25/vasuti_jubileum_a_szlovak_erchegysegben 
https://mienkavilag.hu/a-felvidek-gyongyszeme-besztercebanya/
http://monarchiaturak.blog.hu/2015/04/30/besztercebanya_szepsegei_es_zolyom-bucs_egyetlen_magyar_lakosa
http://iho.hu/hir/ujra-pofog-a-tiszolci-fogaskereku-140328#
https://www.zubacka.sk/_upload/images/fogaskereku-vasut-tiszolt-szlovakia.pdf
http://iho.hu/hir/a-sohasem-befejezett-gomori-osszekoto-vasut-141127# 

A rendezvényre ezúton szeretném meghívni Önöket az Általános Közlekedési Tagozat nevében.

Horváth Zsolt Csaba
elnök
Általános Közlekedési Tagozat