Új autóbusz-állomás és menetrendváltozás KaposváronAz elmúlt hetekben átadott kaposvári intermodális csomópont jelentős előrelépést hozott a vasúti és a közúti személyszállítási szolgáltatások térségbeli összehangolásában. A fejlesztések folytatásaként 2020. november 22-től új autóbusz-menetrend szolgálja a vasúti és a buszközlekedés közötti átjárhatóságot, optimális csatlakozási, átszállási lehetőségeket biztosítva az utasoknak a somogyi megyeszékhelyen. 

 
A menetrendi korrekciók eredményeként 2020. november 22-től a vasúti csatlakozások száma tovább bővül. Az új menetrend 190 érkező járat esetében nyújt 10 percen belüli vasúti csatlakozást, valamint 184 induló autóbuszjárat esetében biztosít átszállási lehetőséget vonatról buszra. A menetrendváltozással – amely jellemzően 5-10 perccel módosítja az autóbuszok indulási idejét – kényelmesebbé válik az átszállás a helyi, országos és regionális helyközi autóbuszjáratok, valamint a vonatok között. 
 
A távolsági és regionális buszjáratok a 2020. november 10-én átadott Kaposvári Közlekedési Központ új autóbusz-állomásáról indulnak, így az eddig használt ideiglenes buszállomás megszűnik, és módosulnak a járatok indulási kocsiállásai. A Budai Nagy Antal utcában, a vasútállomás előtt és a Dózsa György utcában, a színház mellett kijelölt ideiglenes megállóhelyeket a Volánbusz járatai a továbbiakban nem használják. 
A nemrég átadott új, a mai kor igényeinek megfelelő autóbusz-állomás éves utasforgalma meghaladja a 4 millió főt, az indított járatok száma pedig a 90 ezret; az iskolai előadási napokon több mint 300 járat indul az állomásról és ugyanennyi érkezik oda. A kaposvári autóbusz-állomást 16 országos és 46 regionális buszvonal járatai érintik. Kaposvárról országos és regionális járatokkal Tatabánya kivételével a Dunántúl valamennyi megyeszékhelye – Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs és Szekszárd – közvetlenül elérhető. Budapestre a hét minden napján 5 járatpár biztosít közvetlen eljutási lehetőséget. A Balaton északi partján található települések közül Hévíz, Keszthely, Ajka, Tapolca, Sümeg, Zirc, valamint a nyári főszezonban Kehidakustány és Badacsony is elérhető közvetlen autóbuszjáratokkal. Az Alföld irányába Baja, illetve Szeged végállomással közlekedő járatok szintén érintik a kaposvári állomást. A város Balaton-parti kapcsolata is jelentős, az utazási igényeket munkanapokon Balatonlellére 9, Balatonboglárra 6, míg Siófokra 14 járat szolgálja ki. 
A Volánbusz arra törekszik, hogy a járműflotta modernizációjával egyre több településen, így Kaposváron is emelje a közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalát. 2020 első negyedévében a társaság járműbeszerzéseinek, a járműpark modernizációjának eredményeként 9 új, a mai kor követelményeinek megfelelő autóbusz állt forgalomba a térségben.
Az új buszállomáson 23 „fűrészfogas” kialakítású, valamint 13, csuklós autóbuszok indítására alkalmas kocsiállást alakítottak ki; a Volánbusz járatai 21 kocsiállást használhatnak. A pályaudvaron korszerű utastájékoztató rendszer is működik, és valamennyi indulási kocsiállás elektronikus kijelzővel rendelkezik, amelyen az adott járattal kapcsolatos információk olvashatók. A váróteremben, az északi peronon, valamint a felvételi épület nyugati oldalán – a kerékpáros- és gyalogos-felüljárón érkező utasok tájékoztatására – összesítő menetrendi táblákat helyeztek el, amelyeken a pályaudvarról, illetve a vasútállomásról induló autóbuszjáratok és vonatok adatai jelennek meg. A peronokon és a váróteremben infóoszlopok is segítik az utasok tájékoztatását. A vizuális utastájékoztatás mellett az autóbusz-állomáson automatikus, hangos utastájékoztató rendszer és nyilvános wifiszolgáltatás üzemel. Az állomás teljes utasforgalmi területe akadálymentesített. 
Az új épületegyüttesnek köszönhetően az autóbusz-állomáson dolgozó 17 szellemi munkavállaló is korszerű körülmények között láthatja el feladatait. A mintegy 800 négyzetméter bruttó alapterületű felvételi épület földszintjén kaptak helyet az utasforgalmi helyiségek, a váróterem, az elővételi pénztárak, az információs irodák és a nyilvános WC. 
A Volánbusz legfontosabb célkitűzése továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utasigények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.


 
 
 


Volánbusz Zrt.

Forrás: www.volanbusz.hu, 2020.11.20.

IRODA: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. II/235. SZÁMLÁZÁSI- ÉS LEVELEZÉSI CÍM: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. (2014. február 4-től) NYITVATARTÁS:  AZ AKTULÁSIRÓL TÁJÉKOZÓDJON A FŐOLDALON 
TELEFONSZÁM: +36 1 353 2005 MOBIL: +36 30 512 1911, +36 30 209 5049, +36 30 567 9879 TELEFON/FAX: +36 1 353 0562 E-MAIL: info@ktenet.hu
ADÓSZÁM:
19815709-2-42 CÉGJEGYZÉKSZÁM: 403 SZÁMLASZÁM: 10200823-22212474-00000000