Már szemmel láthatóak Miskolc különleges hídjának pilléreiÚjabb fontos szakaszához érkezett az Y-híd építése: a Vörösmarty utca – Tiszai pályaudvar tengelyén a föld alatt elkészült a cölöpalapozás, és már a hídpillérek is szemmel láthatók.

Látványos szakaszához érkezett a tehermentesítő út és az Y-híd építése Miskolcon – derült ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményéből. Ahogy azt már korábban is megírtuk, az egész város közlekedésére kiható komplex beruházás kivitelezését a HE-DO Kft. végzi a Speciálterv Kft. munkájával elkészült tervek alapján, ezen belül a műtárgyépítési feladatokat a KM Építő Kft. végzi.

A hídpilléreken már elhelyezték a mintegy 25 méter távolságot áthidaló előregyártott gerendákat, és rövidesen a Kisfaludy utca felé vezető ág cölöpalapozása is megkezdődik.

Az Y-híd leendő központi része alatti nehézállványozást is jórészt felállították, ez a rendkívül sűrűn elhelyezett „állványerdő” a hídszerkezet betonozása során kerül teherviselő szerepbe, mert az Y alak közepén nem előregyártott gerendák, hanem helyben készülő vasbetonfelszerkezet épül.

Ütemezetten halad a CLC Construct Kft. által előregyártott támfal elemek helyszíni összeállítása is, már több helyen látható a végleges helyén ez a támfal szerkezet.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Elkészült a Martinkertváros közlekedését biztosító terelőút

A Csokonai Vitéz Mihály utca Fonoda utcáig történő kiépítése során egy km hosszú, 2×1 sávos, 6,5 méter széles burkolatú új útszakasz készült el.

A terelőútként is funkcionáló utat szombat reggeltől használhatják a személygépkocsik és a tömegközlekedési járművek. A beruházó közleményében kiemelte, hogy az új útszakaszon teherforgalom nem közlekedhet.

 

Az útszakasz lehetővé teszi Martinkertváros közlekedésének fenntarthatóságát az Y-híd megépítéséig hátralévő mintegy másfél éves időszakban.

A Fonoda utcáig meghosszabbított Csokonai utca az Y-híd megépülését követően is – a városi úthálózat teherforgalom elől továbbra is elzárt útjaként – kényelmes alternatív, kiegészítő kapcsolatot biztosít majd Martinkertváros és Szirma, valamint a Miskolc északi és keleti városrészei közötti, valamint az érintett utcában lévő ingatlanokat érintő közlekedésben.

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint 2021. május 16-án (vasárnap) reggeltől Martinkertvárosból a Pfaff Ferenc utca irányába már nem lehet áthaladni, mert a Kisfaludy utcai felüljárót és a vasúti átjárót lezárták, mivel annak területe szükséges az Y-híd Kisfaludy utcai ágának építéséhez. Az új forgalmi rendről tájékoztató táblákat helyeztek ki, ezzel megkönnyítve a közlekedők számára a helyes útirány megválasztását.

 

A hídon kerékpársávot is kialakítanak

Az Y-hídon kerékpársávot, a híd alatt átvezető szakaszon kerékpárutat terveznek az önkormányzattal és a városi kerékpáros szervezetekkel közösen.

A Kisfaludy utcán meglévő felüljáró mellé új hidat terveznek, így új lehetőségek nyílnak majd a városi kerékpáros-hálózat fejlesztésében is. Jelenleg a meglévő szerkezeti elemek állapotfelmérését és statikai vizsgálatát végzik azok hídalapozásként való felhasználhatóságához.

A Sorompó utcánál is tervezik a vasúti átjáró kerékpáros átvezetését, az útvonal kialakítása a híd szerkezetépítési munkáit követően, az építkezés utolsó fázisában lesz lehetséges.

Forrás: www.magyarepitok.hu, 2021.05.17.

IRODA: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. II/235. SZÁMLÁZÁSI- ÉS LEVELEZÉSI CÍM: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. (2014. február 4-től) NYITVATARTÁS:  AZ AKTULÁSIRÓL TÁJÉKOZÓDJON A FŐOLDALON 
TELEFONSZÁM: +36 1 353 2005 MOBIL: +36 30 512 1911, +36 30 209 5049, +36 30 567 9879 TELEFON/FAX: +36 1 353 0562 E-MAIL: info@ktenet.hu
ADÓSZÁM:
19815709-2-42 CÉGJEGYZÉKSZÁM: 403 SZÁMLASZÁM: 10200823-22212474-00000000