Kutatási együttműködési megállapodás a DKV Zrt. és a PHARMAFLIGHT Zrt. közöttA „Közlekedési Kultúra Napja” országos eseménysorozat keretein belül, 2021. május 11-én, a kutatás-fejlesztés valamint az élettani vizsgálatok széles területeit érintő együttműködési megállapodást írtak alá a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. vezetői. A Közlekedéstudományi Egyesület, Közlekedésbiztonsági tagozatának kezdeményezésére létrejött Közlekedési Kultúra Napját az idén már hetedik alkalommal rendezik meg Magyarországon.

A PHARMAFLIGHT Zrt. kiemelt hangsúlyt fektet a hazai és nemzetközi egészségügyi és kutatási tudományos életben való részvételre, így a debreceni székhellyel rendelkező központjuk a kutatás-fejlesztés egyik hiányterületén kezdte meg működését, többek között a légiszemélyzet orvosi, élettani és mentális egészségének vizsgálatával kapcsolatban. Világszínvonalú egészségügyi berendezései és műszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy a közlekedés valamennyi ágazatában hatékonyabban lehessen megállapítani a dolgozók teljesítő, döntéshozatali képességeit, és szükség esetén megfelelő egészségügyi és szakmai rekreációs támogatást kaphassanak.

A PHARMAFLIGHT az ICAO-val, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel együttműködve az elmúlt években a légi balesetek és események csökkentése és megelőzése érdekében kifejlesztette a PHAPA (PHARMAFLIGHT Aviation Physiological Analysis) eszközt és módszertant a különösen nagy stresszel járó feladatokat ellátó légi személyzet számára. A cél a pilóták és légi irányítók teljesítő képességének mérése, elemzése által a teljesítő képességük optimalizálása.

Ennek az eszköznek és módszernek a közúti járművezetők számára adaptált változatát kívánja a társaság a DKV Zrt. munkatársaival közösen tovább fejleszteni, különös tekintettel a COVID 19 járvány során kialakult, a gépjárművezetést esetlegesen befolyásoló élettani hatások vizsgálatára, elemzésére.

A DKV Zrt. és a PHARMAFLIGHT Zrt. vezetése is egyetértett abban, hogy a nagy stressz-terheléssel járó tevékenységeknél, mint a gépjárművezetés, elengedhetetlen, hogy a megfelelően felkészített, jól motivált, egészséges munkavállalók elegendő létszámban és az összetett feladatoknak megfelelő munkakörökben álljanak rendelkezésre. A kiképzett szakember optimális teljesítményének, munkaképességének hosszú távú fenntartása és az ehhez szükséges életminőségének biztosítása kiemelkedően fontos a DKV számára.

Együttműködési megállapodásuk aláírásával közös céljuk, hogy a DKV Zrt. munkavállalói kiegyensúlyozottan, folyamatosan javuló teljesítményt nyújtsanak munkájuk során, a PHARMAFLIGHT szakemberi által végzett élettani és pszichés jellemzők mérésével, minősítésével.

Az élettani sajátosságok diagnosztizálása egy erre a célra kifejlesztett több szenzoros mérő eszközzel történik, mérésenként maximum 6-10 perc időtartamban. A mérési eredményeket a berendezés értékeli, és a mért személy rendelkezésére bocsátja. Kirívó paraméterek esetén a mért eredményeket az orvosi stáb külön is elemzi és megteszi a javaslatait a képességek helyreállítása érdekében.

A mérési eredmények tükrében, szükség szerint a munkavállaló egyénre lebontott fejlesztési tervet kap, amellyel a vizsgált DKV dolgozók alkalmazkodási képessége, aktuális állapota, kardiovaszkuláris rizikója válik mérhetővé, elemezhetővé. Az adatok elemzésével a dolgozók terhelhetőségére, teljesítményére, aktuális állapotra vonatkozó tanácsadás jön létre, úgy, hogy az akár a napi szintű munkatervezésben, illetve feladatukra történő kiválasztásban, munkabeosztásban is használhatóvá válik mind a vizsgált személy, mind a DKV Zrt. számára.


Forrás: www.dkv.hu, 2021.05.11.

IRODA: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. II/235. SZÁMLÁZÁSI- ÉS LEVELEZÉSI CÍM: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. (2014. február 4-től) NYITVATARTÁS:  AZ AKTULÁSIRÓL TÁJÉKOZÓDJON A FŐOLDALON 
TELEFONSZÁM: +36 1 353 2005 MOBIL: +36 30 512 1911, +36 30 209 5049, +36 30 567 9879 TELEFON/FAX: +36 1 353 0562 E-MAIL: info@ktenet.hu
ADÓSZÁM:
19815709-2-42 CÉGJEGYZÉKSZÁM: 403 SZÁMLASZÁM: 10200823-22212474-00000000