Elkezdődik Magyarország egyik legfontosabb kulturális öröksége és jelképe, a Lánchíd korszerűsítése. A március 17-i, részleges munkaterület-átadás és -átvétel során lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is. A gyalogosok egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig nem mehetnek át a Lánchídon.

Búcsúzóul, március 13-tól 15-ig, azaz szombattól hétfőig a Lánchíd csak a járókelőké lesz. A Fővárosi Önkormányzat egyebek mellett ingyenes plakátkiállítással és telefonon játszható kincskereső játékkal várja az érdeklődőket. A járdák március 17-i lezárására azért van szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség.
Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet majd átsétálni a hídon, ezért a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárása alatt.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, és megkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás, amely harminc napig tarthat.

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újíthatja fel a hidat.

Frissítünk! (16:09)

Mégsem nyitják meg a gyalogosok előtt a március 15-i hosszú hétvégén a Lánchídat – erősítették meg Budapest Városháza Facebook-oldalán. A döntést az Operatív Törzs vezetőjének felvetésére, a járványügyi védekezést szem előtt tartva hozták meg.

A rakpart és a Lánchíd megnyitásához illeszkedő programelemeket a Fővárosi Önkormányzat részben online formában, részben későbbi időpontban valósítja meg.


‼️ Az Országos Operatív Törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13-15-i hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása. ‼️

A főváros, figyelemmel az elmúlt hetek tapasztalataira - amikor a fővárosi köztereken és közparkokban a járványügyi védekezés szempontjából is kritikus mennyiségű ember töltötte szabadidejét -, növelni kívánta az igénybe vehető közterületek számát azzal, hogy megnyitja a gyalogos és a kerékpáros forgalom előtt a pesti alsó rakpartot, és a március 17-én kezdődő felújítás előtt utoljára, a Lánchidat. A nyitásról szóló döntés szándéka és célja szerint a járványügyi védekezés szempontjait is figyelembe vette.

A járványügyi védekezést azonban az Országos Operatív Törzs irányítja, úgy tartjuk helyesnek, ha az operatív törzstől érkező felhívásoknak minden érintett eleget tesz.
Ennek jegyében, Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésének megfelelően, a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása a gyalogosok és a kerékpárosok számára elmarad, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet.

A rakpart és a Lánchíd megnyitásához illeszkedő, a járvány elleni védekezés szempontjainak is megfelelő programelemeket a Fővárosi Önkormányzat részben online formában, részben későbbi időpontban valósítja meg.
#Budapest

Forrás: www.vezess.hu, 2021.03.12.