Kerékpársávok Budapesten a Nagykörúton: megszólalt az autóklubA Magyar Autóklub országos elnöksége érdemi együttműködést vár a Főpolgármestertől a budapesti közlekedés, így többek között a kerékpársávok kérdésében.

Az autóklub egyetért a fővárosi forgalom csökkentésével a zöldebb, tisztább, élhetőbb környezet érdekében, ám ezt nem kizárólag az autósok érdeksérelmével, hanem a feltételrendszer kiegyensúlyozott megteremtése és komplex együttes gondolkodás keretében látja megvalósíthatónak.

(illusztrációk: Fortepan/Magyar Rendőr)

Az autóklub az élhető város előfeltételének tartja többek között az M0 körgyűrű hiányzó szakaszának haladéktalan megépítését, a belvárosi forgalomgeneráló beruházások mellőzését, a lámparendszerek áteresztőképességének felülvizsgálatát és a P+R parkolók bővítését.

  • Az autóklub fontosnak tartja, hogy a kerékpárosok bővülő jogai mellé kötelezettségek is járuljanak, „mert jelenleg a beazonosíthatatlanság előnyei révén jelentős részük szabályismeret hiányában, de legalábbis a jogkövetés szándéka nélkül közlekedik az utakon. Hasznos lenne nyilvántartás vezetése és felelősségbiztosítás rendszeresítése, az általuk okozott károk megtérülése érdekében”.
  • Az autóklub javasolja, hogy a torlódások csökkentése érdekében kedvezményekkel támogassák a home office munkavégzést, a lépcsőzetes munkakezdést és az elektronikus ügyintézést. „Ezeken a területeken mind a kormányzati, mind az önkormányzati szervezetek részéről lennének elvárható intézkedések.”
  • Az autóklub szerint „felül kell vizsgálni és meg kell szüntetni a járványhelyzetet kihasználva ötletszerűen, valós társadalmi egyeztetés nélkül kialakított kerékpársávok jelentős részét. Többségük káros, fokozza a balesetveszélyt, a károsanyag-kibocsátást és társadalmi feszültséget keletkeztet, ami a rossz idő beálltával elviselhetetlenné válhat. Az élhető város modellje nem érhető el önmagában a kerékpáros közlekedés autóforgalom hátrányára történő támogatásával.”
  • Az autóklub felhívta a figyelmet a pozitív ösztönzés lehetőségére, például, hogy az autóját alkalmanként leállító autóvezető kedvezményesen utazhasson a BKK járatain.
  • Az autóklub szerint elengedhetetlen a valós társadalmi párbeszéd, átgondolt döntés-előkészítés. „Mindezek hiányában minden voluntarista kezdeményezés kudarcra van/lesz ítélve.”

„Csalódottan szembesültünk azzal, hogy minden pozitív kezdeményezésünk és együttműködési szándékunk ellenére a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatallal érdemi együttműködésre nem volt lehetőségünk. (...) Felkérjük T. Főpolgármester Urat, hogy a Magyar Autóklub fenti javaslatait, állásfoglalását a döntés-előkészítés keretében a továbbiakban méltassa érdemi válaszra” – áll az autóklub közleményében.


Budapesten az agglomerációval együtt több millió ember autózik, „kérjük a főváros vezetését, hogy az eddiginél nagyobb empátiával kezelje ennek a mértékadó tömegnek az érdekrendszerét”.


Forrás: www.iho.hu, 2020.09.26.

IRODA: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. II/235. SZÁMLÁZÁSI- ÉS LEVELEZÉSI CÍM: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. (2014. február 4-től) NYITVATARTÁS:  AZ AKTULÁSIRÓL TÁJÉKOZÓDJON A FŐOLDALON 
TELEFONSZÁM: +36 1 353 2005 MOBIL: +36 30 512 1911, +36 30 209 5049, +36 30 567 9879 TELEFON/FAX: +36 1 353 0562 E-MAIL: info@ktenet.hu
ADÓSZÁM:
19815709-2-42 CÉGJEGYZÉKSZÁM: 403 SZÁMLASZÁM: 10200823-22212474-00000000